Seizoen 2023

Beste lezer,

De winter loopt weer op zijn einde. Het nieuwe zomerseizoen staat weer voor de deur. Naast onze onderlinge schietcompetitie waarvoor we twee keer per week bij elkaar komen, staan er ook nog verschillende ander activiteiten op de planning. Het belooft weer een leuk jaar te worden. Wij nodigen u van harte uit om op de woensdag- of zaterdagavond eens te komen kijken of om vrijblijvend mee te komen schieten.
De koffie wordt gezet en het theewater is ook zo op temperatuur.  

 

Winterwandeling 2023

Winterwandeling 5 februari 2023 Gilde Sint Sebastiaan was een succes!

Lekker een frisse neus halen met de wandelschoenen aan, dat kon op zondagochtend 5 februari.

Het Gilde Sint Sebastiaan had een mooie wandeling uitgezet in de naaste omgeving. We zijn met 35 wandelaars en 3 hondjes in één groep op pad gegaan voor een route van ongeveer 6 km. De route bestond uit verharde en onverharde paden.. 

We zijn gestart vanaf het gildehuis aan de Broekkant en via de Beekakkerweg , Kruisvelden naar de Buitenman  richting Kempenbaan die we in alle veiligheid zijn overgestoken.  We hebben onze route vervolgt via de Vogelenzang naar het nieuwe wandelgebied dat tegen het Welleseind en Dunsedijk aan ligt. Door het meanderen van de Reusel en de Raamloop zijn er in deze omgeving nieuwe wandelpaden gekomen en konden we ook zien dat er de laatste tijd een grote hoeveelheid water  is gevallen en er verschillende percelen nog onder water stonden. Op deze plassen zijn regelmatig eenden en witte ganzen te vinden maar helaas op deze zondagochtend niet. Een prachtige natuurroute waarbij vele wandelaars hun eigen verhaal hadden en zo ook konden delen met alle andere wandelaars. Dit gebied biedt elke dag en jaargetijde wel iets moois. Met heel veel mooie flora en fauna is dit een prachtig wandelgebied. De deelnemers genoten van het mooie landschap en prachtig uitzicht.

Een wandelaar merkte op dat er een roofvogel te zien was op een van de weidepalen. En ja wel hoor een Buizerd!

Met frisse moed zijn we via deze wandelroutes weer de dorpskern ingelopen richting het Gildehuis waar het eindpunt was.

Los van de besproken uitgezette route kwamen er vele andere mooie gesprekken op gang.

Na dit lekker wandeltochtje konden alle wandelaars in het Gildehuis nog even nagenieten onder het genot van een kopje erwtensoep, brood met zult, kaas of spek!

Het was tot ieders tevredenheid een fijne zondagochtend met dank aan de organisatie van de wandeling en catering!

 

Op naar een volgende wandeling!

 

Onderlinge competitie 2022

Het schietseizoen 2022 is weer ten einde gekomen. We hebben dit weer afgesloten met een gezellig samenzijn in ons gildehuis op 2 oktober. 

De eindstand is hieronder te downloaden.

Eindstand Onderlinge Competitie 2022 Gilde St Sebastiaan Lage Mierde

Marcel Paridaans 25 jaar lid

Afgelopen teerdag 6 september was het exact 25 jaar geleden, dat Marcel Paridaans  gildebroeder werd bij Gilde Sint Sebastiaan in Lage Mierde. En dan wordt je natuurlijk even in het spreekwoordelijke zonnetje gezet. Onze hoofdman, Cees Brekelmans, spelde Cel het bekende zilveren boogje op dat bij dit lustrum hoort en zijn vrouw Marly kreeg een bos bloemen.

 

Cel is al jaren actief, heeft een aantal jaren de schietcommissie verzorgd en komt altijd wel weer met een of ander leuk spelletje op de proppen. Zo ook nu weer op onze teerdag: probeer een pingpong balletje in 9 bekers gevuld met “water” te gooien en wie het eerst dat van 2x2 tegenspelers lukt, is de winnaar. Voor “water” kan natuurlijk ook iets ander vloeibaars worden ingevuld!

 

Maar Cel is beter bekend van het feit dat hij al vele jaren de koningsvogel maakt en dat hij, vanuit de traditie vanuit zijn ouderlijk huis (ook zijn vader was lid tot op hoge leeftijd), de traditie handhaaft en de herinneringen uit het verleden graag met ons deelt.

Op een groot aantal vellen papier had hij oude foto’s en krantenknipsels geplakt waarop oude herinneringen waren vastgelegd uit het jaar dat hij lid werd. Dat jaar kwamen er maar liefst 7 nieuwe leden erbij, maar ook door een enkel sterfgeval is hij de enige die over is gebleven.

 

Na een paar Coronajaren, was het weer heerlijk om samen de teerdag te genieten. En we delen met Cel de traditie en zijn zorg voor aanwas van nieuwe leden.

 

Gemeenteschild 2022

Ook dit jaar doen we weer mee om het gemeenteschild van Reusel-De Mierden.
Alle gilden uit de gemeente Reusel-De Mierden doen weer mee.
Het betekent dat we met 3 wapens schieten: Kruisboog op wip, handboog op wip en ook weer kruisboog op doel.

De tussenstand na 3 ronden van ons treffen ziet er als volgt uit:

16 april 21 mei 18 juni 3 sept 17 sept totaal plaats
Heilig Sacramentsgilde Hulsel 53 51 6 53 25 189 1
Gilde Sint Ambrosius Lage Mierde 29 27 15 46 41 158 2
Sint Joris-gilde Reusel 40 44 11 29 28 152 3
Gilde Sint Sebastiaan Lage Mierde 30 23 27 38 21 139 4
Gilde Sint Joris Hooge Mierde 22 26 3 38 22 112 5

Jeugdschieten 2022

Jeugdschieten Gilde St. Sebastiaan 2022

In een 5 tal avonden kon de jeugd van groep 7 en 8 kennis komen maken met het handboogschieten.

Er waren 2 disciplines waarop geschoten kon worden:

1: het plaatje bovenop de schietpaal eraf schieten

2: Cloudschieten waarbij een doel op 25 meter verder op de grond was uitgezet.

Met name bij 2 was het de eerste keren de pijl zoeken over de sloot tussen de brandnetels.

Gaande weg kregen de schutters er meer kijk op en raakte ze steeds meer doel.

Doordat er niet veel kinderen meededen kregen ze  de gelegenheid om veel te schieten en daardoor goed te oefenen.

De winnaar van 2022 is EVY WOUTERS met een punten aantal van 75.

Hiermee laat ze de anderen ( Pim, Gwen, Ties, Tijn, Gus en Legend) ver achter zich.

Proficiat Evy,

 

Bart de Laat 25 jaar lid

Op 7 september jl. tijdens de teerdag van Gilde Sint Sebastiaan te Lage Mierde werd Bart de Laat gehuldigd voor zijn 25 jarig lidmaatschap van het gilde.

Nou ja, vanwege of dankzij alle coronaperikelen is hij eigenlijk al 26 jaar lid van het gilde.

Bart de Laat is fanatiek schutter en bijna altijd aanwezig. Hij staat dan ook altijd in de Top 3 van de beste schutters van het gilde en is ook één van de weinigen die wel eens de vermaarde “alle 15 raak” schiet! Ervaring baart kunst!

Nog wat kwaliteiten van Bart: hij onderhoud het gildeterrein en houdt het vrij van mollen!

Kermisschieten 2021

“Kermisschieten zonder kermis!”

 

Tja, ook al worden de coronamaatregelen langzaam afgebouwd, het gaat ons natuurlijk net niet snel genoeg. Vandaar dat we ons jaarlijks  evenement, het kermisschieten niet voor iedereen open konden stellen.

Jammer, maar we mochten – met inachtneming van de maatregelen – wel het voor onze eigen leden organiseren.

Welnu, afgelopen maandag, 31 mei, was het weer zover: kermisschieten bij Gilde Sint Sebastiaan!

 

En, zoals gebruikelijk bij “Lage Mierde kermis”, het was goed weer!

Met een temperatuurtje van zo’n 25 graden, was het goed vertoeven op het terras van het gildehuis. Na eerst koffie met koek te hebben genuttigd, kwam het spel op de wagen: de strijd om de beker!!!!!

In totaal deden 11 gildebroeders en zusters mee waaronder een lid van Gilde Sint Ambrosius die tenslotte ook thuis is op het gildeterrein.

 

Gaat het dan om de beste schutter?

Nee, de jury maakt vooraf een lijst met een puntenverdeling over de 15 schoten die iedereen verricht. Sommige schoten leveren geen punten op, andere tellen dubbel of negatief. Schiet je geen enkel schot raak, dan heb je nul punten, maar als je ze alle 15 raak schiet, heb je ook nul punten!

Maar…… die lijst kennen de schutters vooraf niet. Je schiet naar beste vermogens en heb je het geluk de meeste positieve punten eruit te halen, dan wordt je de kermiskoning.

 

En wie had dit jaar dat geluk? De winnaar was Jack de Graaf! 

Die is alvast in de pocket zei hij, want het volgend jaar gaat het om het eggie; dan is het echte koningsschieten (in september 2022).

 

We organiseren dan ook weer het kermisschieten en hopelijk dan wel voor iedereen.

Gaat goed komen! En dan hopen we jullie ook weer te zien.

 

 

Niek Borgmans 40 jaar lid

Op 25 januari 2020 vierde Gilde Sint Sebastiaan haar teerdag. Niek Borgmans werd hier samen met Nel in het zonnetje gezet. Toen Niek in 1980 lid werd, zocht het gilde nog een standaardruiter en aangezien Niek een goede ruiter was, werd hij daarvoor benaderd. Niek heeft dit circa 38 jaar gedaan en heeft toen met pijn in zijn hart er mee moeten stoppen. De rolverdeling was ook goed geregeld bij de familie Borgmans. Nel zorgde dat de standaard er gestreken bij hing en dat het zilver gepoetst was. Niek ging vervolgens voor het zilver en dat werden er zoveel dat op het laatst deze niet allemaal meer pasten en ze een selectie op het zilver moesten doen voor op het paard. De laatste jaren is Niek jurylid bij het standaardrijden en lid van de commissie standaard rijden. Verder is Niek Borgmans 10 jaar bestuurslid van Gilde Sint Sebastiaan. Zit in het bestuur van Gildehuis. Verder wist Niek het afgelopen jaar de onderlinge schietwedstrijd te winnen.

Namens het kringbestuur “Het kwartier van Oirschot” sprak Bert van der Staak de jubilaris toe en Spelde Sander van de Bosch de kring onderscheiding op.

Siska van Dongen 50 jaar gildezuster

Op 25 januari 2020, de Teerdag van Gilde Sint Sebastiaan, is Siska van Dongen in het zonnetje gezet omdat ze 50 jaar gilde zuster is.

Onze hoofdman Cees Brekelmans riep Siska naar voren en hij vertelde toen onder andere dat Siska bij alle gildedagen samen met Toon aanwezig was en bij alle andere activiteiten ze ook altijd samen aanwezig waren.

Verder hielp Siska mee aan de verkoop van spullen op de rommelmarkt die het Gilde jaren heeft gedaan bij jaarmarkt in Lage Mierde.

Ook wist onze huidige Koning (Gust Gijbels) te vertellen dat Siska en Toon bij de opbouw van gilde dag in 1997 op het voetbalveld elke dag voor de koffie en broodjes zorgde.

Jeroen en Christ van Dongen, twee zonen van Siska en Toon zijn ook lid geworden van het Gilde. De gilde traditie is dus door gegeven aan de volgende generatie.

Koningsschieten 2018

De koning is dood, lang leve de koning!

Afgelopen week, dinsdag 4 september, was de dag! Da dag waarop eenmaal in de vier jaar,  tijdens de traditionele “teerdag” van het Gilde Sint Sebastiaan te Lage Mierde, ook het koningsschieten wordt georganiseerd.

Dus het gilde was al vroeg uit de veren en meldde zich bij hun hoofdman Cees Brekelmans.

Dat begint dan al vroeg met een borrel bij de koffie! Vervolgens werd vertrokken in optocht naar de nieuwe Mariakapel die op de begraafplaats in Lage Mierde door vrijwilligers is gebouwd en onlangs is ingewijd.

De nieuwe Mariakapel vormde het decor voor de heilige mis waarin Kapelaan Steijvaert voor ging. Vervolgens ging het in optocht naar het gildehuis. Ook dat gildehuis kende een nieuw jasje: BoJo’s! In een korte vergadering werd bepaald wie ging schieten en in welke volgorde.

Het gilde schiet namelijk om de beurt en naast goed schieten, moet je dan ook nog eens net aan de beurt zijn als de vogel op vallen staat.

Die middags kwam het spel op de wagen. De schutsboom werd bevrijd van de boze geesten en nadat de burgemeester, de kapelaan en de Hoofdman elk een schot hadden gelost, was het de beurt aan de uittredende koning Gust Gijbels om zijn titel te verdedigen. Hij krijgt daartoe drie schoten. Daarna kon de strijd om het koningschap beginnen. Er waren weliswaar niet veel deelnemers, maar ook deze keer weer een dame onder de schutters.

De publieke tribune was goed gevuld met mensen uit Lage Mierde, maar ook andere gildebroeders en zusters uit de omringende dorpen. Na een eerste ronde van ieder 15 pijlen was er een korte pauze en konden de deelnemers even op krachten komen. In de 2e ronde werd de vogel definitief kapot geschoten, maar bleef een klein stukje hangen. Wie, oh wie zal het worden?

Er volgde een twee rondes waarin het laatste stuk hardnekkig bleef hangen, totdat….. Ja, dus toch weer Gust Gijbels die het lukte het laatste stuk definitief te raken. Hij werd voor de derde keer koning, maar zijn koningschap kende een onderbreking van 4 jaar (2010 – 2014), dus nog geen keizer! Misschien over 4 jaar, indien het Gust opnieuw lukt, dan voor het eerst in de geschiedenis van Gilde Sint Sebastiaan, een keizer? In de ruim 400 jarig bestaan van het gilde, is dat nog nooit gebeurt. Een keizer, en dan is dan direct voor het leven!

 

Europees Schutters Treffen

In het weekend van 17 tot en met 19 augustus 2018 maakten ook wij onze opwachting op het Europees Schutters Treffen (EST) in Neer, Limburg. Maar liefst 477 gilden uit heel Europa waren op dit treffen afgekomen. Veel uit Brabant, maar ook vele uit Duitsland. En naast
Frankrijk en België, presenteerden zich ook gilden uit Slowakije, Polen, Tsjechië, ja tot zelfs uit de Oekraïne! Het leverde drie fantastische gildedagen op in Neer.
Startend op vrijdag, werden de gilden verwelkomd en werd gestart met een heilige mis voor de genodigden. Natuurlijk ging de bisschop hierin voor.
Het belangrijkste onderdeel vond plaats op zaterdag. Op die dag was namelijk de wedstrijd wie zich de komende drie jaar Europese Koning mag noemen. Voor gildebroeders en zusters onder de 25 jaar, werd er gestreden om de titel Prins. Alleen de koningen van de gilden mochten aan de wedstrijd deelnemen.
Namens het gilde Sint Sebastiaan uit Lage Mierde, streed koning Gust Gijbels mee en dat deed hij zeer verdienstelijk! Meer dan op geluk overleefde hij de eerste ronde: hij schoot zelf de vogel naar beneden.

In de tweede ronde waren nog 52 van de 477 koningen/schutters over. En tja, je moet natuurlijk een beetje geluk hebben, dat je net aan de beurt bent, als de vogel op vallen staat. Helaas lukte dat Gust niet en de titel Europees Koning ging naar het gilde uit Linne.