Seizoen 2024

Beste lezer,

De winter loopt weer op zijn einde. Het nieuwe zomerseizoen staat weer voor de deur. Naast onze onderlinge schietcompetitie waarvoor we twee keer per week bij elkaar komen, staan er ook nog verschillende ander activiteiten op de planning. Het belooft weer een leuk jaar te worden. Wij nodigen u van harte uit om op de woensdag- of zaterdagavond eens te komen kijken of om vrijblijvend mee te komen schieten.
De koffie wordt gezet en het theewater is ook zo op temperatuur.  

 

Onderlinge competitie 2024

Het schietseizoen 2024 is alweer een tijdje bezig. Ondanks het natte weer van dit jaar wordt er toch nog redelijk geschoten dit jaar.

De tussenstand is hieronder te downloaden.

Onderlinge Competitie Gilde St Sebastiaan Lage Mierde 2024 Xlsx

Piet Huijben 60 jaar getrouwd en 45 jaar lid

Onze nestor, Piet Huijben, was eerder dit jaar 60 jaar getrouwd en om dit te vieren met de gildeleden werd een gezellig samenzijn georganiseerd in het gildehuis. Tevens werd daarbij aandacht geschonken aan het feit dat Piet intussen ook al weer 45 jaar lid is van Gilde Sint Sebastiaan. Iets wat met zijn staat van dienst niet zomaar voorbij kon gaan.

Op de foto-pagina van de website zijn een paar afbeeldingen meer te zien.

Kermisschieten 2024

Elk dorp heeft zo zijn eigen gebruiken. Is Reusel-kermis een begrip in de wijde omtrek, kermis in Lage Mierde is toch meer een dorpsfeest.

En dat dorpsfeest is er binnenkort weer, namelijk in het laatste weekend van mei.

En de gildebroeders en zusters lopen zich alweer warm, want met de kermis is er ook weer het traditionele schieten voor de titel van kermiskoning. En wel op maandag 27 mei.

Nu is die dag niet alleen voor gildeleden van Gilde Sint Sebastiaan, maar iedereen is van harte welkom. Vanaf 13:00 uur gaan we van start en mag iedereen proberen in 15 schoten, zo vaak mogelijk het plaatje van de wip te schieten.

Ja, denken jullie nu, dat verliezen we toch altijd van die geoefende schutters, maar we schieten in twee aparte groepen: de leden van Gilde Sint Sebastiaan schieten in een aparte groep en strijden om de titel 'Kermiskoning' en de wisseltrofee. De anderen doe dit voor de titel 'Burgerkoning' en daar zetten we natuurlijk ook een paar leuken prijzen tegenover.

En tellen doen we ook anders: vooraf bepalen we welke treffers plus of minpunten oplevert: heb je alles mis, dan heb je 0 punten, heb je alles raak, dan heb je ook 0 punten! Elk ander aantal treffers, kan dus een positieve of negatieve score opleveren.

De winnaar? Tja, ..... afwachten!

Dus wie heeft er zin in een leuk feestje bij Gilde Sint Sebastiaan op kermismaandag?

Vanaf 13:00 uur ben je welkom en het bier en andere versnaperingen staan koud!

Na afloop doen we direct de prijsuitreikingen, alvorens we naar het terras aan het Dorpsplein afzakken. Daar kunnen we nog (na)genieten van de wielerwedstrijd. Want ook die staat weer op het programma.

Zorg dat je erbij bent, want het is al vele jaren een geweldig leuke happening!

Groetjes van "De Guld"

 

 

Martien van Woerkum 40 jaar lid

Zaterdag, 20 januari 2024, was Martien van Woerkum 40 jaar lid van het Gilde Sint Sebastiaan.

Hij werd in 1984 lid toen als kastelein van het gildehuis, Café Dorpzicht. In die tijd was hij wat minder actief met schieten, maar bedacht wel het kermisschieten met toevalstreffers. Zodoende had iedereen kans op die titel en niet alleen de beste schutters!

Jaren daarna, toen hij als kastelein was gestopt, trad Martien toe tot de overheid en hij is inmiddels al vele jaren de Deken Schatbewaarder.

Mede door zijn betrokkenheid, zijn een aantal jaren geleden nieuwe kostuums aangeschaft en nog wat later nieuwe bodywarmers. Hij is nu nog opzoek naar een passend jasje voor onze kersverse keizer, Gust Gijbels.

Verder verzorgt hij al vele jaren de bar. Iets dat is blijven hangen vanuit zijn vorige job als kastelein. Hij is de vaste steun en toeverlaat bij onze gilde-activiteiten om ervoor te zorgen dat we van een natje en droogje voorzien worden.

Martien werd nog toegesproken door Bert van der Staak, voorzitter van het Kwartier van Oirschot en deze speldde hem het bijhorende speldje op.

We hopen nog lang gebruik te kunnen maken van de diensten van Martien.

Koningsschieten 2023

Ja eindelijk, …………een keizer!!!!

 

Na een paar weken van regenval, voelde het zwoel en zwaar aan die dag. Zaterdag 2 september 2023.

De gildebroeders en zusters verzamelden in het gildehuis en de spanning was voelbaar. Ging het nu eens een keer gebeuren?

 

Na een kort rondje door het dorp, kwam het spel op de wagen: 5 schutters hadden zich aangemeld en twee houten vogels waren door de pastoor gewijd.

Hij mocht zelf het eerste schot lossen gevolgd door wethouder en de Hoofdman. De oud koning Gust Gijbels was behoorlijk zenuwachtig. Hij mocht 3x schieten om zijn titel te verdedigen en schoot 3x tegen de spil! De wedstrijd was begonnen.

 

We waren als gilde verheugd met de vele toeschouwers van bevriende gilden en menige passant stopte even om het gebeuren te aanschouwen.

In de eerste ronde, met Gust nog als kandidaat keizer, had Jeroen van Dongen de eerste voltreffer. Het hout spatte uiteen, maar de vogel was er nog niet af.

Een aantal kandidaten misten of schampte slechts het restje van de vogel. De spanning liep verder op en Gust richtte zich op, pakte een minuut en ja hoor, bingo. We hebben een keizer! Voor het eerst in ons ruim 400-jarig bestaan.

 

Waren in de eerste ronde maar 60 schoten nodig om de vogel naar beneden te schieten, in de 2de ronde was het beduidend meer en het bleef lang duren.

Na 15 schoten per persoon werd een pauze ingelast. Het leek of iedereen zijn kruit al had verschoten. Wie ging het worden? Jack de Graaf had er 4 op een rij, maar helaas, de vogel viel niet. Jeroen van Dongen schoot met veel kracht, maar  miste keer op keer. Tot ronde 30! Hij keek eens goed, pakte zijn tijd, dit moest hem worden. Een voltreffer! En het laatste stuk van de vogel kwam naar beneden. In 1986 schoot hij voor het eerst koning. Toen was hij de jongste. Nu na een aantal jaren pauze en 25 jaar lidmaatschap, werd hij voor de 2e maal koning.

 

We zijn een keizer en een nieuwe koning rijker en het bleef nog lang onrustig in Lage Mierde.

 

Gemeenteschild 2023

Ook dit jaar doen we weer mee om het gemeenteschild van Reusel-De Mierden.
Alle gilden uit de gemeente Reusel-De Mierden doen weer mee.
Het betekent dat we met 3 wapens schieten: Kruisboog op wip, handboog op wip en ook weer kruisboog op doel.
Op 15 april hebben wel met kruisboog op doel geschoten bij Gilde Sint Ambrosius Lage Mierde. Op 13 mei en 3 juni met kruisboog op wip in eerst Hulsel en daarna in Reusel. Op 16 juni met handboog op wip bij Gilde Sint Sebastiaan in Lage Mierde en tot slot met kruisboog op wip in Hooge Mierde op 8 juli.

De eindstand na de laatste keer schieten ziet er als volgt uit:

15 april 13 mei 3 juni 16 juni 17 sept totaal plaats
Heilig Sacramentsgilde Hulsel 35 56 44 16 57 208 1
Sint Joris-gilde Reusel 33 41 52 15 51 192 2
Gilde Sint Ambrosius Lage Mierde 46 34 23 2 46 151 3
Gilde Sint Sebastiaan Lage Mierde 24 32 20 30 25 131 4
Gilde Sint Joris Hooge Mierde 26 26 24 3 29 108 5

Jeugdschieten 2023

De kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool waren weer uitgenodigd om kennis te maken met het handboogschieten van ons gilde Sint Sebastiaan.

Ze konden op de zondagen 23 april, 30 april en 7 mei om half elf en de vrijdagen 28 april en 5 mei komen schieten.

Er hebben in totaal 10 kinderen aan meegedaan waarbij verteld moet worden dat er enkele al op de Pius X  zaten en er groep 6-zers mee schoten.

We hadden 2 disciplines: Schiet op de wip en cloudschieten.

Het ging er gezellig aan toe.

Het werd uiteindelijk een 2-strijd tussen Sjors Buster en Djowij  van Hoof .

Op de laatste dag waarbij ze met het wip-schieten ieder met 8 punten gelijk stonden  en  het cloudschieten  door Djowy  werd gewonnen viel de beslissing .

Dus Djowy van Hoof  werd jeugdkampioen 2023.  Proficiat!!!

 

Winterwandeling 2023

Winterwandeling 5 februari 2023 Gilde Sint Sebastiaan was een succes!

Lekker een frisse neus halen met de wandelschoenen aan, dat kon op zondagochtend 5 februari.

Het Gilde Sint Sebastiaan had een mooie wandeling uitgezet in de naaste omgeving. We zijn met 35 wandelaars en 3 hondjes in één groep op pad gegaan voor een route van ongeveer 6 km. De route bestond uit verharde en onverharde paden.. 

We zijn gestart vanaf het gildehuis aan de Broekkant en via de Beekakkerweg , Kruisvelden naar de Buitenman  richting Kempenbaan die we in alle veiligheid zijn overgestoken.  We hebben onze route vervolgt via de Vogelenzang naar het nieuwe wandelgebied dat tegen het Welleseind en Dunsedijk aan ligt. Door het meanderen van de Reusel en de Raamloop zijn er in deze omgeving nieuwe wandelpaden gekomen en konden we ook zien dat er de laatste tijd een grote hoeveelheid water  is gevallen en er verschillende percelen nog onder water stonden. Op deze plassen zijn regelmatig eenden en witte ganzen te vinden maar helaas op deze zondagochtend niet. Een prachtige natuurroute waarbij vele wandelaars hun eigen verhaal hadden en zo ook konden delen met alle andere wandelaars. Dit gebied biedt elke dag en jaargetijde wel iets moois. Met heel veel mooie flora en fauna is dit een prachtig wandelgebied. De deelnemers genoten van het mooie landschap en prachtig uitzicht.

Een wandelaar merkte op dat er een roofvogel te zien was op een van de weidepalen. En ja wel hoor een Buizerd!

Met frisse moed zijn we via deze wandelroutes weer de dorpskern ingelopen richting het Gildehuis waar het eindpunt was.

Los van de besproken uitgezette route kwamen er vele andere mooie gesprekken op gang.

Na dit lekker wandeltochtje konden alle wandelaars in het Gildehuis nog even nagenieten onder het genot van een kopje erwtensoep, brood met zult, kaas of spek!

Het was tot ieders tevredenheid een fijne zondagochtend met dank aan de organisatie van de wandeling en catering!

 

Op naar een volgende wandeling!

 

Marcel Paridaans 25 jaar lid

Afgelopen teerdag 6 september was het exact 25 jaar geleden, dat Marcel Paridaans  gildebroeder werd bij Gilde Sint Sebastiaan in Lage Mierde. En dan wordt je natuurlijk even in het spreekwoordelijke zonnetje gezet. Onze hoofdman, Cees Brekelmans, spelde Cel het bekende zilveren boogje op dat bij dit lustrum hoort en zijn vrouw Marly kreeg een bos bloemen.

 

Cel is al jaren actief, heeft een aantal jaren de schietcommissie verzorgd en komt altijd wel weer met een of ander leuk spelletje op de proppen. Zo ook nu weer op onze teerdag: probeer een pingpong balletje in 9 bekers gevuld met “water” te gooien en wie het eerst dat van 2x2 tegenspelers lukt, is de winnaar. Voor “water” kan natuurlijk ook iets ander vloeibaars worden ingevuld!

 

Maar Cel is beter bekend van het feit dat hij al vele jaren de koningsvogel maakt en dat hij, vanuit de traditie vanuit zijn ouderlijk huis (ook zijn vader was lid tot op hoge leeftijd), de traditie handhaaft en de herinneringen uit het verleden graag met ons deelt.

Op een groot aantal vellen papier had hij oude foto’s en krantenknipsels geplakt waarop oude herinneringen waren vastgelegd uit het jaar dat hij lid werd. Dat jaar kwamen er maar liefst 7 nieuwe leden erbij, maar ook door een enkel sterfgeval is hij de enige die over is gebleven.

 

Na een paar Coronajaren, was het weer heerlijk om samen de teerdag te genieten. En we delen met Cel de traditie en zijn zorg voor aanwas van nieuwe leden.

 

Bart de Laat 25 jaar lid

Op 7 september jl. tijdens de teerdag van Gilde Sint Sebastiaan te Lage Mierde werd Bart de Laat gehuldigd voor zijn 25 jarig lidmaatschap van het gilde.

Nou ja, vanwege of dankzij alle coronaperikelen is hij eigenlijk al 26 jaar lid van het gilde.

Bart de Laat is fanatiek schutter en bijna altijd aanwezig. Hij staat dan ook altijd in de Top 3 van de beste schutters van het gilde en is ook één van de weinigen die wel eens de vermaarde “alle 15 raak” schiet! Ervaring baart kunst!

Nog wat kwaliteiten van Bart: hij onderhoud het gildeterrein en houdt het vrij van mollen!

Niek Borgmans 40 jaar lid

Op 25 januari 2020 vierde Gilde Sint Sebastiaan haar teerdag. Niek Borgmans werd hier samen met Nel in het zonnetje gezet. Toen Niek in 1980 lid werd, zocht het gilde nog een standaardruiter en aangezien Niek een goede ruiter was, werd hij daarvoor benaderd. Niek heeft dit circa 38 jaar gedaan en heeft toen met pijn in zijn hart er mee moeten stoppen. De rolverdeling was ook goed geregeld bij de familie Borgmans. Nel zorgde dat de standaard er gestreken bij hing en dat het zilver gepoetst was. Niek ging vervolgens voor het zilver en dat werden er zoveel dat op het laatst deze niet allemaal meer pasten en ze een selectie op het zilver moesten doen voor op het paard. De laatste jaren is Niek jurylid bij het standaardrijden en lid van de commissie standaard rijden. Verder is Niek Borgmans 10 jaar bestuurslid van Gilde Sint Sebastiaan. Zit in het bestuur van Gildehuis. Verder wist Niek het afgelopen jaar de onderlinge schietwedstrijd te winnen.

Namens het kringbestuur “Het kwartier van Oirschot” sprak Bert van der Staak de jubilaris toe en Spelde Sander van de Bosch de kring onderscheiding op.

Siska van Dongen 50 jaar gildezuster

Op 25 januari 2020, de Teerdag van Gilde Sint Sebastiaan, is Siska van Dongen in het zonnetje gezet omdat ze 50 jaar gilde zuster is.

Onze hoofdman Cees Brekelmans riep Siska naar voren en hij vertelde toen onder andere dat Siska bij alle gildedagen samen met Toon aanwezig was en bij alle andere activiteiten ze ook altijd samen aanwezig waren.

Verder hielp Siska mee aan de verkoop van spullen op de rommelmarkt die het Gilde jaren heeft gedaan bij jaarmarkt in Lage Mierde.

Ook wist onze huidige Koning (Gust Gijbels) te vertellen dat Siska en Toon bij de opbouw van gilde dag in 1997 op het voetbalveld elke dag voor de koffie en broodjes zorgde.

Jeroen en Christ van Dongen, twee zonen van Siska en Toon zijn ook lid geworden van het Gilde. De gilde traditie is dus door gegeven aan de volgende generatie.

Europees Schutters Treffen

In het weekend van 17 tot en met 19 augustus 2018 maakten ook wij onze opwachting op het Europees Schutters Treffen (EST) in Neer, Limburg. Maar liefst 477 gilden uit heel Europa waren op dit treffen afgekomen. Veel uit Brabant, maar ook vele uit Duitsland. En naast
Frankrijk en België, presenteerden zich ook gilden uit Slowakije, Polen, Tsjechië, ja tot zelfs uit de Oekraïne! Het leverde drie fantastische gildedagen op in Neer.
Startend op vrijdag, werden de gilden verwelkomd en werd gestart met een heilige mis voor de genodigden. Natuurlijk ging de bisschop hierin voor.
Het belangrijkste onderdeel vond plaats op zaterdag. Op die dag was namelijk de wedstrijd wie zich de komende drie jaar Europese Koning mag noemen. Voor gildebroeders en zusters onder de 25 jaar, werd er gestreden om de titel Prins. Alleen de koningen van de gilden mochten aan de wedstrijd deelnemen.
Namens het gilde Sint Sebastiaan uit Lage Mierde, streed koning Gust Gijbels mee en dat deed hij zeer verdienstelijk! Meer dan op geluk overleefde hij de eerste ronde: hij schoot zelf de vogel naar beneden.

In de tweede ronde waren nog 52 van de 477 koningen/schutters over. En tja, je moet natuurlijk een beetje geluk hebben, dat je net aan de beurt bent, als de vogel op vallen staat. Helaas lukte dat Gust niet en de titel Europees Koning ging naar het gilde uit Linne.